Tentoonstellingslezing voorjaar 2020

15 maart

Picasso & Matisse – Beauty is a Line

Zondagmiddag 15 maart 14.30-16.30

Deze lezing gaat over de schoonheid van de lijn in het kader van een tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe (februari - mei 2020). Werken van Picasso en Matisse, kunstenaars die als geen ander de kunst van de lijn beheersen, worden dan in het museum getoond in combinatie met werken van moderne meesters als Kirchner, Toorop, Sluijters en Jacoba van Heemskerck. Het thema is de lijn als een fundament van de moderne kunst.

In deze lezing krijgt u meer inzicht in de ontwikkeling van de lijn en tekening in de geschiedenis van de kunst. Centraal staat de vroege avant-garde waarin de lijn een zelfstandigere rol krijgt.

De afbeelding is afkomstig uit persmateriaal van het Rijksmuseum Twenthe. Pablo Picasso, De Stier, 1945 en 1946, Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, c/o Pictoright A'dam 2019

Het belang van de lijn in de kunstgeschiedenis

Door de hele de kunstgeschiedenis heen hebben kunstenaars belangrijke kunst gemaakt met behulp van de lijn als belangrijkste expressiemiddel. De tekening met potlood, krijt of inkt wordt vaak beschouwd als de meest zuivere manier waarop de kunstenaar zijn meesterschap kan tonen. Doe het Picasso maar eens na om met één vloeiende lijn het specifieke karakter van een dier te treffen.

In de middeleeuwen is de tekening vooral dienstbaar aan het opzetten van een compositie.  Maar al in de renaissance ontstaat er speciale liefde voor de (zelfstandige) tekening. Toch blijft de acadmische traditie van de voorbereidende schets lang bestaan. Rond 1900 verandert dit. De lijn wordt bevrijd. De kunstenaar kan er alle kanten mee op.

Locatie Kunstvenster

IJsseldam

Ruimte voor Kunst

Gashavenstraat 53003
7418 AL Deventer

Entree: € 12,50 inclusief koffie of thee. Reserveren noodzakelijk!


Eerdere Lezingen

David Hockney, Van Gogh en hun liefde voor de natuur


Giacometti-Chadwick: Facing Fear


Caravaggio en zijn roemruchte navolgers belicht


Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs


"The American Dream" : Realisme 1945 - 1965


Mondo Mendini. De wereld van Alessandro Mendini

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL