Gustave Klimt: de invloed van de Europese moderne kunst
In het najaar van 2022 presenteert het Van Gogh Museum een tentoonstelling over Gustav Klimt wereld beroemd vanwege zijn gouden en decoratieve werken, landschappen waarvan de kleuren als een tapijt in elkaar vloeien en krachtige tekeningen van weelderige vrouwen. Waar komt de inspiratie voor deze veelzijdige kunst vandaan?
De tentoonstelling verkent de invloed van de internationale avant-garde op het werk van Klimt.
In het kader hiervan gaat deze lezing gaat dieper op de invloeden op het werk van Klimt. De schilder laat zich door diverse tijden en stromingen inspireren. Dat kan zowel het verleden betreffen in byzantijns decoratieve werken, denk aan De Kus, als zijn eigen tijd door de erotische werken van Rodin.
Klimt brengt de kleuren van het impressionisme van Monet, de expressieve kracht van de stillevens van Van Gogh en de harmonie van Matisse op een unieke wijze samen. Hij kan zich echter ook laten verleiden doormeer ‘zoete’ idyllische schilderijen van Alma Tadema.
Heel belangrijk voor Klimt is de stroming van het Japonisme, dat deelt de schilder met vele tijdgenoten zoals van Gogh, Whistler en Manet. Boeiend is de wijze waarop de kunstenaar zich kenmerkt zich door tegenstellingen. Hij is de meest typisch Oostenrijkse kunstenaar van de Weense afscheidingsbeweging, de Secession.
Tegelijkertijd is hij de meest prominente beoefenaar van Japonisme. Dat is juist een fascinatie voor Japanse stijlen en esthetiek die internationaal door Europa raast. Het Japonisme zorgt grootse vernieuwingen in de kunst. Bij Klimt is dat te zien in meer bekende portretten en symbolistische werken maar ook in verrassende, wat minder bekende, landschappen.
Zondagmiddag 6 november 14.30-15.30
Entree: € 14,50 inclusief koffie of thee. Reserveren noodzakelijk!