Tentoonstellingslezingen najaar 2019:

24 november

Mondo Mendini, de wereld van Alessandro Mendini. Zondag 24 november, 14.30 – 16.30 uur 

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Groninger Museumgebouw organiseert het museum als eerbetoon aan de hoofdarchitect, Alessandro Mendini een grote tentoonstelling, die de beroemde Italiaanse ontwerper zelf kort voor zijn dood samenstelde en vormgaf (12 oktober 2019 -5 mei 2020).

De tentoonstelling bevat een ruime selectie uit zijn diverse oeuvre: van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen. In deze lezing wordt de wijze waarop de kunstenaar omgaat met de rangorde tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst toegelicht. Als ontwerper van het postmodernisme is voor hem fantasie is belangrijker dan functionaliteit.

 Een visueel spektakel

Mendini laat niet alleen zijn eigen werk zien, maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde zoals Signac, Kandinsky, Matisse en Schlemmer, architectuurontwerpen van Rietveld en Van Doesburg, objecten van Italiaanse vormgevers en recente schilderijen van Peter Halley. De tentoonstelling is dan ook een kleurrijke, visueel overweldigende mix van disciplines.

De afbeeldingen Mondo Mendini en Visage Archaïque zijn afkomstig uit persmateriaal van het Groninger Museum.

Inhoud van de Lezing

Een kleurrijke kijk in het postmodernisme van de jaren tachtig. Mendini heeft in verschillende disciplines gewerkt.  Hij heeft vele grote architectuurprojecten zoals het Groninger Museum op zijn naam staan. Als reactie op het koele modernisme beginnen in de laatste decennia van de vorige eeuw architecten en ontwerpers  frivole en voorheen ondenkbare combinaties te maken van elementen uit verschillende stijlperioden, stromingen, genres, media en technieken.

Locatie Kunstvenster

IJsseldam

Ruimte voor Kunst

Gashavenstraat 53003
7418 AL Deventer

Entree: € 12,50 inclusief koffie of thee. Reserveren noodzakelijk!


Eerdere Lezingen

David Hockney, Van Gogh en hun liefde voor de natuur


Giacometti-Chadwick: Facing Fear


Caravaggio en zijn roemruchte navolgers belicht


Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs


"The American Dream" : Realisme 1945 - 1965


Berlijn en de avant-garde: desillusie en anti-kunst 1918 - 1923

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL