Vanaf 10 februari opent het Rijksmuseum haar deuren voor Vermeer. Zoveel van zijn doeken waren er nooit in ons land! Met zijn kleine oeuvre en enorme populariteit lijkt de schilder wellicht een oude bekende. Maar beide leiden tot fascinerend onderzoek en vooral nieuwe inzichten. In deze lezing maakt u kennis met verschillende ‘gedaanten’ van de kunstenaar. U ziet niet alleen de werken zelf met ongelooflijke details.
Ook de wisselende reacties van het publiek, de invloed op collega-kunstenaars en de debatten in de kunstwereld zorgen voor een eigentijdser beeld van deze meester.
Meerdere gedaanten
Johannes Vermeer, een meester die zijn figuren geraffineerd en verstild in de ruimte plaatst. Een schilder waarbij je je vergaapt aan delicate weerkaatsingen van licht en kleur. Een kunstenaar over wiens leven weinig bekend is. Dat laatste heeft ertoe geleid dat, meer dan bij andere schilders, nieuwe ogen de werken steeds opnieuw waarderen. In elke tijd zijn er andere gezichtspunten en interpretaties vanuit steeds nieuwe ontwikkelingen en inzichten in de kunstgeschiedenis. Zo ontstaan er verschillende ‘gedaanten’ van Vermeer: de mythe, de verteller en de vakman. Deze worden in de lezing belicht zodat een veelzijdig beeld van en de waardering voor deze virtuoze schilder ontstaat.
De publieke beeldvorming
Wie is Johannes Vermeer? Welke mythe is er in de loop der eeuwen ontstaan en hoe heeft de publieke beeldvorming zich hierdoor ontwikkeld.
Op zoek naar het verhaal
Wat schildert Vermeer? De voorstelling van zijn doeken heeft tot kunsthistorische interpretaties over de (verborgen) betekenis geleid. Sobere setting, ruimtelijke compositie en verstilde sfeer hebben uitgedaagd te zoeken naar het (symbolische) verhaal erachter.
Een voortreffelijk vakman
Hoe schildert Vermeer? Op wat voor manier creëert hij licht en rust en op welke wijze sluit hij als vakman aan bij de Hollandse schilderpraktijk van de zeventiende eeuw. Nieuwe inzichten uit recente restauraties komen aan bod.