Eerdere Lezingen

Caravaggio en zijn roemruchte navolgers belicht

Unieke tentoonstelling

De unieke tentoonstelling “Utrecht, Caravaggio en Europa” toont belangrijke schilderijen van Utrechtse en andere internationale Caravaggisten. Het gaat voor Nederland om zeer bijzondere bruiklenen uit onder meer de Vaticaanse musea, het Louvre en het Uffizi in Florence. Zo is het zelden uitgeleende topstuk” De graflegging van Christus” van Caravaggio te zien.

Caravaggio haalt rond 1600 het model van de straat en interpreteert eigenzinnig het christelijk geloof in grootse doeken vol dramatische lichteffecten. In de drie decennia erna trekt een groot aantal schilders naar de eeuwige stad om de klassieken te bestuderen. Velen ervan ontdekken de rebelse Caravaggio. In navolging schilderen zij dezelfde thema’s, gebruiken dezelfde inspiratiebronnen en gaan voor een nieuw realisme vol spectaculaire licht-donkercontrasten

Hun eigen identiteit

De lezing geeft inzicht in de wijze waarop de avontuurlijke schilder in eigen kring ontvangen wordt en hoe snel zijn roem zich verspreidt. Europese fans staan al snel als Caravaggist te boek. Toch hebben deze schilders hun eigen identiteit. Verschillende achtergronden, culturen, talen en opleidingen zorgen voor een te onderscheiden Frans, Vlaams, Duits en Utrechts Caravaggisme. De tentoonstelling en lezing belichten deze verschillen tussen de Europese navolgers van de grote Italiaanse meester.

Jeanne Oosting: rebellie en klein geluk


David Hockney, Van Gogh en hun liefde voor de natuur


Giacometti-Chadwick: Facing Fear


Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs


“The American Dream” : Realisme 1945 – 1965


Mondo Mendini De wereld van Alessandro Mendini

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL