Eerdere Lezingen

“The American Dream” : Realisme 1945 – 1965

Een tweeluik over Amerikaans Realisme

In november van dit jaar wordt de grote dubbelexpositie ‘ The American Dream’ in de Kunsthalle in Emden en in het Drents Museum geopend. Het betreft een tweeluik over Amerikaans Realisme van 1945 tot heden. In Assen is de Amerikaanse Kunst van 1945 tot 1965 te zien, terwijl in Kunsthalle Emden de tijd erna aan bod komt. De tentoonstelling is een primeur voor Europa. Het is voor het eerst dat zo’n uitgebreid overzicht van naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa te zien is. U vindt er topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

Figuratieve, herkenbare schilderkunst

Na de Tweede Wereldoorlog zijn het vooral de abstract werkende kunstenaars zoals Jackson Pollock en Mark Rothko die de aandacht van invloedrijke kunstcritici krijgen. Het realisme dan ook vaak geassocieerd met een foute (Duitse) ideologie. De kunstenaars die wel voor een figuratieve, herkenbare schilderkunst kiezen, moeten opboksen tegen de abstract expressionisten die als modern beschouwd worden. Maar terugblikkend blijkt dat naast de abstractie zich een bijzonder Amerikaans realisme heeft ontwikkeld waarin beroemde schilders het leven van de gewone mens in de Verenigde Staten verbeelden.

De lezing gaat in op de verschillende wijzen waarop “The American way of life” gestalte krijgt. Van koel hyperrealisme bij Richard Estes, aangrijpende psychologische portretten van Alice Neel tot de afstandelijke wijze waarop Edward Hopper de eenzaamheid en de verveling van Amerikanen weergeeft.

Jeanne Oosting: rebellie en klein geluk


David Hockney, Van Gogh en hun liefde voor de natuur


Giacometti-Chadwick: Facing Fear


Caravaggio en zijn roemruchte navolgers belicht


Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs


Mondo Mendini De wereld van Alessandro Mendini

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL