Voorjaarscursus 2022

De faam van München, kunststad 1850-1910

Boeiende tegenstellingen

München, een stad met brede boulevards, monumentale gebouwen en grote musea , in de negentiende eeuw ook Athene of Florence aan de Isar genoemd. Mooie hoofdstad van Beieren met aangenaam en voor Duitse begrippen zuidelijk en elegant leven en kunstenaars die als vorsten leven? Of juist volkse stad van het bier, het carnaval, de dirndls en de alternatieve wijk Schwabing, het “Montmartre” van München?

In ieder geval geniet de stad tussen 1850 en 1910 de reputatie als een van de toonaangevende kunststeden van Europa. Er is het bouw- en kunstbeleid van Ludwig I, talrijke museumcollecties en de opkomst van de Kunstacademie van München. Deze trekt echt horden Duitse en buitenlandse studenten aan. Net voor 1900 verklaart Picasso dat hij liever een zoon voor zijn opleiding naar München dan Parijs zou sturen. Er vinden grote, deels internationale tentoonstellingen plaats. De Jugendstil ontstaat hier, evenals “Der Blaue Reiter”. De stad trekt niet alleen vele beeldende kunstenaars maar ook beroemde schrijvers, filosofen en vrijdenkers.

 Zes bijeenkomsten

Koninklijk mecenaat, de Academie van München en de Anton Ažbe school

Architectuur onder Ludwig I en Ludwig II, de sprookjeskoning. De internationale faam van de academie en vernieuwende tendensen in de portretkunst.

Malerfürsten en afvalligen

Artistieke prinsen van lage komaf zoals Franz von Stuck die leven en kunst in scène zetten en gevierd worden. Het verzet van de ‘Secession’ tegen deze nieuwe “publiekstrekkers". Het ontstaan van een vruchtbare bodem voor de moderne avant-garde.

Realisme en impressionisme in en om München

Wilhelm Leibl en zijn tijdgenoten: genieten van de zichtbare werkelijkheid. Een diep gevoeld naturalisme in landschappen en portretten van eenvoudig landleven. Een specifiek Duits impressionisme: Max Slevogt, Lovis Corinth.

Het landschap van de ziel: pathos, verlangen en erotiek

Arnold Böcklin als voorloper. Nimfen, kentauren en meerminnen. Excentriekelingen. Symbolisme en de moderniteit van Kandinsky.


Jugendstil in München

De twee spannende gezichten van de Jugendstil in München in architectuur, toegepaste kunst en grafiek.  De organische, florale variant met expressieve mogelijkheden  en als voedingsbodem voor abstracte kunst. Een meer geometrische variant in de "Vereinigte Werkstätten für Kunst im Handwerk" met meer praktische en functionele opvattingen.

De vrouwen van “Der Blaue Reiter”

Onterecht minder bekend dan hun mannelijke strijders voor een moderne kunst in München: Marianne von Werefkin, Erma Bossi, Maria Franck-Marc en Gabriele Münter.

De cursus wordt  gegeven in 2 groepen (maximaal 20 deelnemers per groep)

Vrijdagmiddag 14.00-16.00

Data volgen indien de maatregelen dit toelaten

Zaterdagochtend 10.00-12.00

Data volgen indien de maatregelen dit toelaten

Locatie Kunstvenster

IJsseldam

Ruimte voor Kunst

Gashavenstraat 53003
7418 AL Deventer

Inschrijfgeld Voorjaarscursus

Het inschrijfgeld voor de cursus "De faam van München, kunsstad 1850-1910 bedraagt € 95 . Inclusief een kopje thee of koffie in de pauze.

 

Eerdere Cursussen

Een valies vol veranderingen: kunstenaars op reis


Verhalend Verbeelden


Bohemiens in de Donaumonarchie: Kunst van Centraal Europa rond 1900


What's Up? Facetten van de Hedendaagse Kunst


Puur Natuur? Kunstenaars en hun houding tegenover het Landschap


Magneet Parijs, 1918 - 1968


Geheimen uit het Atelier, 1400 - 1750

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL