Eerdere Cursussen

Bohemiens in de Donaumonarchie: Kunst van Centraal Europa rond 1900

Kunst uit Centraal Europa

Deze cursus behandelt kunst uit Centraal Europa ten tijde van Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. In deze veelvolkerenstaat leven nationaliteiten en religies naast elkaar. Achteraf blijkt deze periode artistiek een multicultureel paradijs.

De menselijke ziel wordt ontleed

Rond 1900 zijn Wenen, Boedapest, Krakau en Praag steden met een gemeenschappelijke kosmopolitische cultuur maar met fascinerende lokale verschillen. Overal mondt de opstand tegen de oude verstarde orde uit vergaande modernisering. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. Het tijdperk van Frans Jozef is een gouden tijdperk voor de kunsten. Kunstenaars, architecten en designers vertalen hun onrust, verlangens en nationaliteitenstrijd in aangrijpende kunstwerken én de verbetering van de stedelijke omgeving.

De menselijke ziel wordt ontleed, maar ook de duistere extatische kant van het menselijk bestaan. Het is de tijd van Freud en lichaamstaal, poëtisch symbolisme, eigenzinnig kubisme en Art Nouveau met een politieke agenda. U gaat bekende kunstenaars zoals Klimt, Schiele en Kokoschka (en minder bekende zoals Wyspianski, Preisler en Kubista) beter begrijpen vanuit de artistieke eigenheid en het maatschappelijk klimaat van Centraal Europa tussen ca. 1880 en 1920.

De faam van München, kunststad 1850-1910


Verhalend Verbeelden


What’s Up? Facetten van de Hedendaagse Kunst


Puur Natuur? Kunstenaars en hun houding tegenover het Landschap


Magneet Parijs, 1918 – 1968


Geheimen uit het Atelier, 1400 – 1750

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL