Eerdere Cursussen

Verhalend Verbeelden: Het verhaal in de Beeldende Kunst

Wisselwerking tussen Literatuur en Kunst

In de laatste decennia werken kunstenaars weer volop met het verhaal. Eeuwenlang was dat de normaalste zaak van de wereld. In hun werken gebruikten kunstenaars de Bijbel, de mythologie en de klassieke schrijvers om spannende en leerzame geschiedenissen weer te geven. In de twintigste eeuw is echter die vanzelfsprekende wisselwerking tussen literatuur en kunst langzaam verdwenen. Met de ontwikkeling van de moderne abstracte kunst keert de kunstwereld zich af van realisme, figuratie en het vertellen van een verhaal.

Verbeelding van Shakespeare

Deze cursus gaat over de verhalende traditie in de kunst voor 1800 en de wijze waarop hedendaagse kunstenaars op een heel nieuwe wijze gebruik maken van die traditie. Moderne kunstenaars herscheppen in het kielzog van de oude meesters bekende literatuur zoals de hel van Dante en de avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Maar in schilderijen, geënsceneerde foto’s en installaties creëren ze met behulp van nieuwe technologie ook vreemde vertellingen die echt lijken maar in werkelijkheid toch niet kunnen bestaan.

De cursus begint met een overzicht hoe Giotto, Caravaggio en anderen voor 1800 het verhalende element in een stilstaand kunstwerk realiseren. Daarna maakt u onder meer kennis met de verbeelding van Shakespeare in de Victoriaanse kunst. U ziet hoe Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars hun ‘zwarte’ verleden in krachtige verhalende cycli verbeelden. Hedendaagse kunstfotografen zoals Erwin Olaf spelen met geconstrueerde verhalen en sprookjes en zetten u graag op het verkeerde been. Kunstenaars, gelovig en niet-gelovig, putten eigenzinnig uit de geweldige schatkamer van de oudere, religieuze kunst. Vernieuwend manipuleren Bill Viola en Jan Fabre oude verhalen en gebruiken film, licht, geluid en geur in bijzondere installaties.

De faam van München, kunststad 1850-1910


Bohemiens in de Donaumonarchie: Kunst van Centraal Europa rond 1900


What’s Up? Facetten van de Hedendaagse Kunst


Puur Natuur? Kunstenaars en hun houding tegenover het Landschap


Magneet Parijs, 1918 – 1968


Geheimen uit het Atelier, 1400 – 1750

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL