Najaarsreis 2019

Bijzonder Belgisch: een themareis (vrijdag 4 oktober t/m zondag 6 oktober 2019)

Komende herfst organiseert Bureau KunstVenster een 3-daagse kunstreis naar België, waarbij u nader kennis kunt maken met de rijke en gevarieerde kunst van onze zuiderburen tussen 1880 en 1930.

We verblijven in de gezellige Vlaamse stad Aalst. Aalst ligt strategisch tussen het bruisende Brussel en de landelijke dorpjes aan de Leie waar de kunstenaars van Sint-Martens-Latem hun symbolistische en expressionistische werken maakten.

Gent

We beginnen onze reis in Gent. Rond 1900 verlaat een aantal kunstenaars het industriële Gent voor de nabije Leiestreek. Het Museum voor Schone Kunsten in Gent bezit een mooie collectie van deze kunstenaars. Bovendien is na de renovatie de collectie op een geheel nieuwe manier ingericht. Wij kunnen nog genieten van deze tentoonstelling “Vitaal verhaal”, die loopt tot het einde van dit jaar. Zo ontmoeten landschappen en menselijke figuren elkaar in de salonzalen, om de evolutie van de 19de-eeuwse Belgische kunst te illustreren en zijn er zalen rond het artistieke leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Brussel

In dit thema mag de stad Brussel mag niet ontbreken. Hier bloeit de avant-garde. In cultureel opzicht is de Belgische hoofdstad een concurrent van Parijs. Het is rond de eeuwwisseling een vrijhaven voor experimenterende kunstenaars. We bezoeken het Fin-de-Siècle Museum. Deze afdeling van het Koninklijk Museum voor Schone kunsten is geheel opnieuw vormgegeven. We duiken in het hart van deze bruisende periode die ook tot uiting komt op alle andere creatieve gebieden: literatuur, opera, muziek, architectuur, fotografie en poëzie.

We nemen ook een kijk in de wijk Elsene waar veel kunstenaars rond 1900 werkten en woonden. Naast veel Art Nouveau architectuur langs statige vijvers, zijn hier ook andere bijzondere gebouwen te vinden. We bezichtigen Villa Empain, een echte parel van het Brusselse erfgoed in Art-Deco architectuur.

De Leiestreek

Tussen Zulte en Gent ligt, aan de oevers van de Leie, één van de fraaiste stukjes van Oost-Vlaanderen: de Leiestreek! Al rijdend langs de rivier doen we de geboorteplek van de kunstenaarskolonie Sint-Marten-Latem aan.

We bezoeken het Museum Van Deinze & De Leiestreek. Dit herbergt een prachtige collectie van de Leieschilders Emile Claus, de gebroeders De Smet, Valerius de Saedeleer, Constant Permeke, Gustave van de Woestyne en George Minne.


Volgeboekt!

Eerdere Kunstreizen

Voorjaarsreis Rondom Rouen, mei 2018


Voorjaarsreis Polen, mei 2017


De Opaalkust: Zeelucht en cultuur, oktober 2017


Bodensee, Zurich en Sankt Gallen, mei 2017


Het zuiden van Hessen: Wiesbaden en Mainz, Herfstexcursie 2016


Engeland: Vallei van de Theems, mei 2015

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL