Voorjaarsreis 2022

Op Weg naar Augsburg (11-17 mei)

Bureau KunstVenster organiseert een zevendaagse kunsthistorische reis met als eindbestemming de fraaie stad Augsburg in Beieren. Een stad vol rijkdom die in de late middeleeuwen en de renaissance dankzij de bankiers Fugger een financiële wereldmacht werd. Op weg daarnaar toe en rondom Augsburg wachten u tal van kunsthistorische verrassingen. We reizen op ons gemak om onderweg te genieten van bijzondere musea, stadjes én landschappen. Zoals altijd zorgen we voor een mix van oude, moderne en hedendaagse kunst en architectuur.  

Heidelberg

Dag 1            

In Bonn bezoeken we het August Macke-Haus met het werk van deze kleurrijke Rijnlandse expressionist. We reizen verder naar Heidelberg waar we twee nachten verblijven.

We reizen verder naar Heidelberg waar we twee nachten verblijven in het prachtige historische centrum. Heidelberg is met stip de grootste stad is die níet gebombardeerd is tijdens de tweede wereldoorlog.  Het is de stad van ouderwetse romantiek maar het is ook een heel levendige en jeugdige stad dankzij de bloeiende universiteit

Mannheim

Dag 2

Vanuit Heidelberg rijden we via de lieflijke rivier de Neckar naar het nabij gelegen Mannheim. De Kunsthalle is een museaal juweel: een moderne vleugel gekoppeld aan een jugendstil gebouw.  Tijdens de oprichting van het museum in 1909 behoorde de collectie van de Kunsthalle Mannheim al tot de meest gerespecteerde burgerlijke collecties van Duitsland.

Vandaag de dag focust het museum, naast schilderkunst van Manet tot Bacon, op hedendaagse installaties die op een bijzondere wijze geëxposeerd zijn. De watertoren van Mannheim vormt in combinatie met een Jugendstil tuin met fonteinen en pergola's, straatmeubilair en omringende gebouwen een verleidelijk voorbeeld van een Gesamtkunstwerk.

     

Blaubeuren en Augsburg

Dag 3

We reizen via het bijzondere stadje Blaubeuren naar Augsburg. Blaubeuren in Schwäbisch Alb is landschappelijk heel aantrekkelijk. U gaat hier de opmerkelijke oorsprong van de rivier de Blau zien en een Dominicaner klooster ingebed in een groen landschap. In Augsburg verblijven we drie nachten. Deze dag krijgt u een eerste indruk van de oude kern en de betekenis die Augsburg in de tijd van de bankiers- en koopmansdynastie Fugger gehad moet hebben: als financieel centrum, als internationale handelsmetropool en als stad van de kunsten.

 

Augsburg

Dag 4

Aan de hand van een stadswandeling zie u de vooruitstrevende ideeën op het gebied van cultuur en stedelijke planning in de zestiende eeuw. Augsburg was altijd al wat rijker, schitterender en indrukwekkender dan andere steden. Onze Nederlandse Adriaen de Vries heeft er in dit kader zijn virtuoze sculpturale sporen nagelaten. We bezoeken het Schaezlerpalais, een pronkstuk van het rococo, waar vier belangrijke kunstcollecties zijn ondergebracht. In een ervan Der Staatsgalerie Altdeutsche Meister, krijgt u rondleiding van de schilderkunst in de bloeitijd van de Fuggers met doeken van onder meer Hans Holbein, Lucas Cranach en Albrecht Dürer.

Het landschap van Der Blaue Reiter

Dag 5

We trekken er op uit om het “expressionische landschap” van Der Blaue Reiter” te ervaren. Het Buchheimmuseum van de Verbeelding biedt onderdak aan de collecties van de schilder, kunstverzamelaar en schrijver Lothar-Günther Buchheim. Het is gebouwd naar een ontwerp van de architect Günter Behnisch ten noorden van Bernried op de oever van de Starnberger See. De kern van de verzamelingen bestaat uit beroemde Duitse expressionistische schilderijen. Aan de Kochelsee, een wat kleiner meer met zicht op de Beierse Alpen, ligt een klein museum gewijd aan Franz Marc.

Schwäbisch Hall

Dag 6

Weg van de snelweg rijden we naar Schwäbisch Hall, de trotse zoutziederstad met haar schilderachtige silhouet. De Duitse familie Würth doet in schroeven, maar kunst is haar passie. In dit kleine plaatsje vol met bouwstijlen uit het verleden hebben ze een verrassende kunsthal laten bouwen door de Deense architect Henning Larsen. Het moderne museum detoneert niet tussen al die oude gebouwen. Integendeel, het heeft zich perfect aangepast aan de omgeving, in vorm en kleur. Würth heeft zich ook over oude kunst heeft ontfermd. Een kerkje is grondig gerestaureerd en omgetoverd in de Johanniterhalle. Het herbergt middeleeuwse schilderwerken, alleen al een iconisch schilderij van Hans Holbein, is de reis waard.

We reizen door naar Aschaffenburg in het heuvelachtig gebied van de Spessart, waar we een nacht verblijven in een gemoedelijk hotel in het historische centrum.

Aschaffenburg

Dag 7

In de ochtend verkennen we Aschaffenburg. Boven de oude binnenstad torent het dominante bouwwerk van de stad uit: slot Johannisburg is tussen 1605 en 1614 gebouwd door bouwmeester Georg Ridinger uit Straatsburg. In het grootse renaissance kasteel hopen we het Christian Schad Museum te bezoeken. (Het is al jaren in aanbouw, maar de opening wordt steeds uitgesteld). Het gaat om een opmerkelijk kunstenaar uit de Neue Sachlichkeit.

Praktische informatie

Bureau KunstVenster organiseert deze 7-daagse kunstreis in samenwerking met Pelikaan Groepsreizen. De kosten van de reis bedragen € 975 p.p., met € 168 toeslag voor een éénpersoonskamer. In de reissom zijn inbegrepen: busvervoer, 6 overnachtingen in 3 sterren-hotels op basis van logies/ontbijt, kunsthistorische begeleiding, entreegelden en gebruik van ons audio guide system.

We verblijven in de volgende hotels

  • Hotel Bayrischer Hof 3* - Heidelberg. Gelegen in hartje Heidelberg
  • Hotel am Alten Park 3* - Augsburg. In een geheel groene omgeving bij het Alte Park en op loopafstand van de oude binnenstad.
  • Hotel Wilder Mann 3* - Aschaffenburg. Aan de oude brug over de Main, in het centrum van de historische binnenstad

Er komen waarschijnlijk nog enkele plaatsen vrij. Heeft u interesse, neem dan contact op via het contactformulier.


Eerdere Kunstreizen

Voorjaarsreis Rondom Rouen, mei 2019


Voorjaarsreis Polen, mei 2018


De Opaalkust: Zeelucht en cultuur, oktober 2018


Bodensee, Zurich en Sankt Gallen, mei 2017


Het zuiden van Hessen: Wiesbaden en Mainz, Herfstexcursie 2016


Engeland: Vallei van de Theems, mei 2015

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL