Herfstexcursie 2022

Oosterburen ( 7, 8 en 9 oktober)

Moderne architectuur en spannende exposities bij onze naaste oosterburen

In onze herfstreis zorgen we voor veel culturele afwisseling. We verblijven in het dynamische Düsseldorf.

7 oktober

De eerste dag bezoeken we in de ochtend TextilWerk in Bocholt. Interessante speciale internationale over textielkunst. In de imposante zalen van de historische Spinnerei Herding krijgt u spannende inzichten in historische en moderne technologie, ervaart u de modegeschiedenis en het huidige ontwerp.  De multimediale tentoonstelling gaat over het fenomeen “cool” in de 20e eeuw.

In de middag gaan we naar Duisburg. Het Lehmbruck Museum presenteert een unieke collectie sculpturen uit het modernisme in een van de mooiste museumgebouwen van na de oorlog. Met Wilhelm Lehmbruck als startpunt is dit een plek waar primitivisme en kubisme abstracte en expressionistische kunst, constructivisme en minimalisme in de beeldhouwkunst elkaar ontmoeten. Naast een rondleiding door de vaste collectie kunt u de tentoonstelling “Gormley/Lehmbruck, calling on the body” bezoeken. Deze pionier van de Britse beeldhouwkunst in de 21e eeuw richt zich consequent menselijk lichaam en creëert aangrijpende verbeeldingen van de hedendaagse menselijke conditie. Zijn werk toont een diepe affiniteit met het werk van Wilhelm Lehmbruck, dat bijna een eeuw eerder is gemaakt.

8 oktober

De tweede dag wordt u rondgeleid door de Medienhafen. In dat stadsdeel wordt de oude haven al vanaf eind jaren negentig tot een trendy gebied opgeknapt. Er is een mooie mix gecreëerd tussen historische havengebouwen en hedendaagse architectuur. William Allen Alsop bijvoorbeeld zorgt voor een gekleurde blokkendoos en Frank. O. Gehry laat zijn gebouwen dansen.

In de middag gaan we naar het aangrenzende Neuss waar zich de Langen Foundation bevindt. In 2004 bouwt Tadao Ando op de terreinen van een voormalige NAVO-raketbasis een museum voor de Stichting Marianne Langen. Ando, een zeer gerenommeerde architect combineert in zijn gebouwen elementen van de Japanse traditie met die van het modernisme. Kenmerkend voor zijn gebouwen zijn geometrische soberheid en helderheid, een uitgesproken liefde voor beton en een gevoel voor het specifiek van de locatie. Naast de architectuur kunt u kennismaken met het werk van de Frans-Zwitserse kunstenaar Julian Charrière die bij Olafur Eliasson studeerde. Hij werkt onder andere op afgelegen plekken met intense geofysische fenomenen, zoals vulkanen, ijsvlaktes en radioactieve plekken, waar hij de relatie tussen de menselijke beschaving en het natuurlandschap bestudeert.

9 oktober

De derde dag gaan we naar het groene hart van Noordrijn-Westfalen. In het fraaie, heuvelachtige Bergisches Land ligt in Neviges de architectonisch beroemde bedevaartkerk Mariadom (1963-1967). Het is een bouwwerk met opgestapelde ‘rotsen. De architect Gottfried Böhm streeft met beton naar monolithische en sculpturale architectuur.

In de middag wordt u rondgeleid door het Von der Heydt Museum in Wuppertal. Dit beroemde museum werkt niet meer met één vaste collectie maar werkt met afwisselende thema’s met werk uit eigen verzameling. In oktober is er “Fremde sind wir uns selbst ” te zien. De expositie toont hoe opvattingen over maatschappelijke rollen terug te zien zijn in én beïnvloed worden door verbeeldingen van mensen.  U ziet er werken uit het klassieke modernisme, bijvoorbeeld van Paula Modersohn-Becker, Henry de Toulouse-Lautrec, Christian Schad en Felix Vallotton. Maar ook Francis Bacon en hedendaagse kunstenaars zijn vertegenwoordigd.

Praktische informatie

Bureau KunstVenster organiseert deze 3-daagse kunstreis in samenwerking met Pelikaan Groepsreizen. De maximale grootte van de groep is 30 personen. De kosten van de reis bedragen € 367, 50 p.p., met € 60 toeslag voor een éénpersoonskamer. In de reissom zijn inbegrepen: busvervoer, 2 overnachtingen in een viersterrenhotel op basis van logies/ontbijt, kunsthistorische begeleiding, entreegelden en gebruik van ons audio guide system.

We verblijven in Düsseldorf in het Intercity Hotel**** op loopafstand van restaurants en Königsallee.

De reis is vol. Wilt u op de reservelijst dan kunt u dat via het contactformulier aangeven


Eerdere Kunstreizen

Op Weg naar Augsburg, mei 2022


Voorjaarsreis Rondom Rouen, mei 2019


Voorjaarsreis Polen, mei 2018


De Opaalkust: Zeelucht en cultuur, oktober 2018


Bodensee, Zurich en Sankt Gallen, mei 2017


Het zuiden van Hessen: Wiesbaden en Mainz, Herfstexcursie 2016


Engeland: Vallei van de Theems, mei 2015

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL