Eerdere Kunstreizen

Het zuiden van Hessen: Wiesbaden en Mainz, Herfstexcursie 2016

Deze driedaagse reis voert naar het zuiden van Hessen. Aan de rivier de Rijn is bijzondere kunst te vinden. Ons culturele ‘reisje langs de Rijn’ biedt moderne architectuur, expressionistische schilderkunst en adembenemende verzamelingen.

Het Arp museum

Op weg naar Wiesbaden bezoeken we het Arp museum. Dat bevindt zich op een mooie locatie in een fraai verbouwd station aan de Rijn. Er zijn drie unieke collecties. Hiervoor is door de architect Richard Meier het oude station op een spannende manier verbonden met een nieuw hooggelegen paviljoen. Met de nieuwbouw plaatst het Arp Museum zich op de kaart van de internationale musea. Van Hans Arp en zijn vrouw Sophie Taueber-Arp, pioniers van de abstractie, is hun gehele ontwikkeling te zien. Gustav Rau was een filantroop die een groot deel van zijn privé verzameling aan Unicef schonk. Het gaat om een waardevolle collectie met grote kunstenaars uit de Europese kunst, van Fra Angelico tot Monet. Verder is er ook een collectie met hedendaagse kunst.

Wiesbaden

We verblijven in Wiesbaden, een sjieke stad met een oud casino en thermaalbaden. Ons Hotel Hansa uit 1898 heeft een monumentale Art Nouveau gevel en ligt in het historisch centrum. In het Landesmuseum kan iedereen op ontdekkingstocht. We bezoeken het in ieder geval vanwege de zeer uitgebreide collectie Alexander Jawlensky. Deze Russische expressionist van Der Blaue Reiter woonde de laatste 20 jaar van zijn leven in Wiesbaden. Voor liefhebbers van de natuur heeft het museum een esthetische verbinding gerealiseerd tussen de natuurwetenschappelijke verzameling en de beeldende kunst. Mainz am Rhein staat voor maar liefst 2000 jaar cultuur. De geschiedenis van de hoofdstad van Rheinland-Pfalz draait om Romeinen, aartsbisschoppen en keurvorsten én om wijn. Het is de geboortestad van Johannes Gutenberg. Men vindt er de St. Stephan met de beroemde Chagall-vensters en de duizendjarige dom St. Martin in het hart van de stad. Maar het is ook een dynamische stad met interessante moderne architectuur en museumbeleid.

Op Weg naar Augsburg, mei 2022


Voorjaarsreis Rondom Rouen, 7 – 12 mei 2018


Voorjaarsreis Polen, 21 – 27 mei 2018


De Opaalkust: Zeelucht en cultuur, oktober 2017


Bodensee, Zurich en Sankt Gallen, mei 2017


Engeland: Vallei van de Theems, mei 2015

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL