Eerdere Kunstreizen

De Opaalkust: Zeelucht en cultuur, oktober 2017

Kunst in het Franse Pas-de Calais. Op het kruispunt van Frankrijk en Vlaanderen ligt een historisch en veelzijdig stukje Frankrijk. De reis voert naar het bijzondere ‘kunstlandschap’ van het verzamelaars-echtpaar Carla en Geert Verbeke in Kemzeke bij Antwerpen. Er is bijzondere aandacht voor assemblages. Natuur, cultuur en ecologie verbinden zich met elkaar.

Het Groene Hart van Pas-de-Calais

Vlak achter de Opaalkust ligt het groene hart van Pas-de-Calais met het oude stadje Saint-Omer. Vanaf de 9e eeuw ontstaat hier een steenrijke abdij met belangrijke kunst. In de middeleeuwen kruisen hier de wegen vanuit Engeland, Vlaanderen en Frankrijk. Saint-Omer groeit vanaf het jaar 1000, krijgt een prachtige kathedraal en wordt rond 1300 één van de grootste handelsplaatsen van Europa en vanaf de 16e eeuw een belangrijke onderwijsstad. Het Musée Sandelin, een 18e eeuws paleis, herbergt waardevolle overblijfselen van het vroegere stadhuis, de Notre-Dame en de Saint Bertin abdij. De Opaalkust is een gevarieerde kuststrook met steile kliffen, pittoreske vissersdorpjes, lange zandstranden en duinen. Kunstenaars, vroeger en nu, waarderen het bijzondere licht. We bezoeken een markant stukje van dit gebied.

Duinkerken

Duinkerken is de derde grootste haven van Frankrijk en sterk getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Interessant is dat Duinkerken zijn littekens niet verbergt. Na de sluiting van de scheepswerven in de jaren negentig is de stad begonnen met het Neptunus project. Het project Grand Large is onderdeel van dit grote stedelijke programma, waarin het oude stadscentrum zich uitbreidt naar de voorhaven. In het LAAC (Lieu d’Art d’action Contemporaine) van Duinkerken ziet u een verzameling 20e eeuwse kunst. Paradepaardje van het LAAC is de Cobra-collectie, de grootste van Frankrijk. Er is speciale aandacht voor de Vlaamse tak met werk van Christian Dotremont en Pierre Alechinsky.

Op Weg naar Augsburg, mei 2022


Voorjaarsreis Rondom Rouen, 7 – 12 mei 2018


Voorjaarsreis Polen, 21 – 27 mei 2018


Bodensee, Zurich en Sankt Gallen, mei 2017


Het zuiden van Hessen: Wiesbaden en Mainz, Herfstexcursie 2016


Engeland: Vallei van de Theems, mei 2015

kunstvenster.nl - Copyright © 2019 ITHH.NL