Zelfbewuste meesters van de Italiaanse Renaissance

 

Zelfbewuste meesters Deze lezing biedt verdieping bij de tentoonstelling “In het hart van de Renaissance” die te zien is van 11 februari tot 17 juni in Rijksmuseum Twenthe.

Bij de Italiaanse meesters van de Renaissance is schilderen vaak van een adembenemend vakmanschap. Maar de werken van Bellini, Rafael en Titiaan getuigen ook van een nieuwe visie en creativiteit. Ze dragen de sporen van een schilderkunstige revolutie die begint in Florence. Deze verspreidt zich naar Venetië maar ontplooit zich ook in kleinere centra in Noord Italië als Brescia, Cremona en Bergamo.

Het is een spannende tijd in de kunstgeschiedenis. De status van de kunstenaar verandert van ambachtsman tot intellectueel. Het begrip genie ontstaat. De verschuiving van tempera naar olieverf heeft grote consequenties. Deze maakt de verfijnde suggestie van licht en kleur in het landschap mogelijk. Zorgt voor verrassende details in het portret en voor emoties in religieuze doeken. Naast aandacht voor de befaamde meesters als Rafael en Titiaan worden in de lezing speciaal de prestaties van Lorenzo Lotto en Giovanni Battista Moroni verhelderd.

  • Adres: IJsseldam, ruimte voor kunst Gashavenstraat 3, 7418 AL Deventer
  • Prijs per lezing: € 12,50, inclusief koffie of thee
  • Zondag 26 februari 2017, 14.30-16.30

Inschrijfformulier tentoonstellingslezingen of lezingen

Verwacht 26 maart

Tübke:twee keer kijken

 

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster