Schilderkunst en fotografie: een stormachtige relatie

Degas 1Mag je een foto naschilderen, is dat nog kunst, moet je betalen voor rechten? In deze cursus bekijkt u de moderne kunst vanaf 1800 tot nu door een andere ‘lens’. Bekende kunstenaars als Gustave Courbet, Edgar Degas en Marlène Dumas en actuele kunstfotografen als Erwin Olaf en Rineke Dijkstra worden belicht vanuit vragen over realisme in de kunst.

De wisselwerking tussen fotografie en beeldende kunst ontstaat al rond 1800. De gedachte dat de opkomst van de fotografie de gangbare schilderkunst ontwricht heeft, is wijd verspreid. U leert begrijpen hoe de schilderkunst heeft bijgedragen aan het ontstaan van de fotografie. Deze is niet een soort vondeling door de wetenschap op de stoep van de kunst achtergelaten, maar een legitieme erfgenaam van de Westerse picturale traditie. We zien bij studies als die van Valenciennes en Constable hoe de eerste veranderingen juist in de traditie van de schilderkunst zichtbaar worden. De eerste ontvangst van de fotografie in de kunst is echter ambivalent. Degas gebruikt de afsnijdingen van de foto voor zijn vernieuwende doeken. Schilders als Ingres en Turner zien in de fotografie het einde van de schilderkunst, maar maken wel gebruik van foto’s voor hun werk. In de 20e eeuw wordt de wisselwerking nog spannender. Zo gebruiken de futuristen seriële fotografie om beweging in hun doeken te krijgen. Interessant wordt de vraag of fotografie slechts een mechanisch proces en niets anders kan dan de werkelijkheid reflecteren. We bekijken in de kunst na 1945 twee basale tendensen. De schilder probeert even objectief te registreren als een camera of manipuleert. Zo ontstaan bijvoorbeeld de fotorealistische doeken van Chuck Close uit de jaren ’70. De komst van digitale fotografie versterkt de manipulatie. Dat leidt tot geënsceneerde fotografie en tot foto’s die op schilderijen lijken. De internationaal geroemde Jeff Wall gaat als een schilder te werk. Ieder detail is nauwgezet uitgedacht. Met hulp van acteurs en soms van de computer maakt hij enorme foto’s die spelen met de werkelijkheid.

De cursus vindt plaats in IJsseldam, Ruimte voor kunst. Gashavenstraat 53003. Zie ook onder mijn cursussen en lezingen in Deventer.
7418 AL Deventer. Tweewekelijks, behalve begin november.

Donderdagavond 19.30-21.30 u.Prijs € 75,=, inclusief koffie of thee

Data: 17/9,  1/10,  15/10,  29/10,  5/11,19/11

Vrijdagmiddag 13.30-15.30 u.  Prijs € 75,=, inclusief koffie of thee

Data: 18/9,  2/10,  16/10,  30/10,  6/11,  20/11

Ook te Boeken door uw organisatie in overleg, neem contact op.

 

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster