Venster van de Maand

Villa Cavrois 2Robert Mallet-Stevens: de Renaissance van Villa Cavrois

Bij ons bezoek aan de Spaanse stad Burgos antwoordt de man van het VVV op onverschillige toon dat zij niet meer aan folders doen, een stadsplan moet volstaan. Er is immers internet, zegt hij. Maar zo’n folder aan het begin van de vakantie meegenomen in Arras, want je weet maar nooit, levert op de terugreis een onverwachte architectonische toegift. Een schitterende villa, kersvers geopend voor het publiek na een jarenlange, grootscheepse restauratie. Villa Cavrois in Croix, dichtbij Roubaix, staat sinds kort op de lijst van het wereldwijde Iconic Houses Network, een in 2011 opgestart programma ter bescherming van emblematische huizen van de twintigste eeuw. En dat is terecht! Het grote woonhuis is het meesterwerk van Robert Mallet-Stevens.

Samen met Le Corbusier wordt hij gezien als de meest invloedrijke moderne architect tijdens het interbellum. Helaas geeft Mallet-Stevens zelf de opdracht zijn archieven na zijn dood te vernietigen zodat hij na de Tweede Wereldoorlog enigszins in de vergetelheid raakt. Beide architecten bouwen in de jaren dertig zogenaamde moderne ‘woonmachines’ met veel aandacht voor functionaliteit, licht, comfort en ruimte. Beiden kiezen ook voor een geometrische vormentaal en hedendaagse bouwtechnieken. Maar het werk van de levensgenieter Mallet-Stevens verschilt bij nadere blik duidelijk van de puritein Le Corbusier. Dat is alleen al te zien in de gouden warmte van de gele bakstenen van Villa Cavrois. In dit huis is de kubische stijl ingehouden, subtiel en tegelijkertijd luxe gebruikt. Het begrip “Gesamtkunstwerk”, soms misbruikt om gebouwen op te waarderen, is hier echt op zijn plaats. De architect houdt de verbinding tussen architectuur, ornamentiek en meubilair elegant in toom.

Die elegantie bewonderden we al ooit in Hyères in Zuid-Frankrijk. Daar bouwde Mallet-Stevens in de jaren twintig Villa Noailles voor welgestelde kunstverzamelaars. Franse Art Deco gaat samen met functioneel bouwen. Daar zagen we de veelzijdige kant van Mallet-Stevens die niet alleen gebouwen ontwierp maar ook baanbrekende filmsets. In Crois waan je soms ook op een filmset. De eetkamer van de kinderen is daar een voorbeeld van evenals het dramatische affect van het zwartgelakte plafond in de jongenskamer. Ook de indirecte verlichting van de vertrekken geeft blijk van de cineastische kijk van de architect. In het zestig meter lange gebouw dat bestaat uit een reeks eenvoudige volumes, speelt hij een spannend spel.  Een spel met horizontalen en verticalen en met licht en schaduw op de terrassen. De villa en de tuin zijn een briljante schepping in de geest van het boek dat Mallet-Stevens in 1934 schrijft. In “Une demeure” staan werken, sport, licht en lucht, hygiëne, comfort en spaarzaamheid centraal. In dit huis voor de rijke industrieel Cavrois zijn vrouw en maar liefst zeven kinderen sluit de architect naar eigen zeggen een esthetische overeenkomst met het moderne leven. Hij zoekt de gladde oppervlakken, scherpe articulatie, mooie curven, gepolijst materialen, rechte hoeken en de duidelijkheid van de nieuwe technologie. Zijn gebruik van kleur en decoratie is spaarzaam. Maar Mallet-Stevens houdt ook van kostbare materialen. Hij groeide immers op in een huis van de barokke architect Mansart en zijn opa en vader waren kunstverzamelaars. Het perelaarhout en het Zweedse marmer: de opdrachtgever Cavrois kon en wilde ervoor betalen zelfs in de crisistijd. Die luxe en de enorm verfijnde afwerking maken ook dat de restauratie tijd, geld, vakmanschap en veel overleg gekost heeft. Maar liefst 23 miljoen is er uitgegeven. De lege huls na verwaarlozing en wettelijk langzaam draaiende molens, is nu een voorbeeld van restauratie van uitzonderlijke kwaliteit. Enthousiast geworden? In onze herfstexcursie is Villa Cavrois een onderdeel van het programma.

Tip!

Venster van de Maand Galerij

  • Erfmann 4
  • Jean-Auguste-Dominique_Ingres_-_Comtesse_dHaussonville_-_Google_Art_Project
  • Moroni 2
  • Seghers 2
  • Tassenmuseum2
  • Teun Hocks
  • Tracy_Luff
  • Villa_Cavrois_1
  • kunstvenster_04
  • venster van de maand 8 2
Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster