Okt 2014 – Hamburg

Hamburg HafenCity 2011 08 13 87Hamburg: een traditierijke en moderne Hanze- en handelsstad met fascinerende flair

Duitslands tweede stad is een heel bijzondere metropool. De wereldstad heeft hippe, alternatieve buurten vol kunstateliers. In de mondaine Altstadt deden vroeger voorname kooplieden goede zaken met koffie, thee en specerijen. U krijgt een stadswandeling lang expressionistische baksteenarchitectuur en wandelt door de Speicherstadt. De buurt met pakhuizen en baksteen gotiek uit de Gründerzeit, met bizarre gevels en torentjes van pakhuizen en een wirwar van steegjes, is een geliefd decor voor bioscoopfilms.

Het Hamburg van vandaag en morgen bevindt zich echter in HafenCity, waar een van de grootste binnenstedelijke bouwprojecten van Europa wordt gerealiseerd. Een programma dat twee contrasten in zich verenigt: zeevaarder traditie en hypermoderne architectuur. We wandelen door het kloppend hart Überseequartier. Hafencity is het grootste stadsontwikkelingsproject van Europa en staat model voor de ontwikkeling van de Europese binnenstad aan het water. Met de Elbphilharmonie van de Zwitserse sterarchitecten Herzog & De Meuron krijgt Hamburg er een nieuwe culturele en stedenbouwkundige toplocatie bij.

Hamburg heeft niet alleen de zondigste mijl ter wereld met de Reeperbahn maar ook de Kunstmijl Hamburg, die sinds 2011 een groeiende bekendheid geniet met meer dan één miljoen bezoekers. Dat komt voor een groot deel op het conto van de vijf gerenommeerde kunstgebouwen in het centrum van Hamburg. De Hamburger Kunsthalle is het belangrijkste museum van Hamburg. Hier worden de oude meesters getoond. Van Café Liebermann leidt een onderaardse gang naar de nieuwbouw, waar Oswald Matthias Ungers zijn liefde voor kwadraat de vrije loop heeft laten gaan. Hier heeft de galerij een passend raamwerk gevonden voor hedendaagse kunst. Het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg is geïnspireerd op het Victoria and Albert Museum in Londen zal u verrassen met haar verzamelingen.

In de groene gordel rond de Hanzestad ligt langs de oevers van de Elbe is er het uitgestrekt Jenisch Park, met de oudste English tuin van de streek. Hier bezoeken we het Ernst Barlach museum en het Jenisch Haus naar een ontwerp van Karl Friedrich Schinkel.

Drie dagen

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster