Okt 2013 – Meesterlijke musea in Noord-Frankrijk

1024px La Piscine RoubaixIn deze reis willen we u graag kennis laten maken met het rijke en verrassende museumlandschap van Noord Frankrijk. We wisselen de grootstedelijke metropool af met de onbekende culturele erfenis van Frans-Vlaamse stadjes met een rijk verleden zoals Valenciennes en Cateau -Cambrésis.

In Roubaix bezoeken het bijzonder museum “La Piscine”, gehuisvest in een voormalig Art Deco zwembad. De sfeer is voortreffelijk bewaard gebleven, langs de bassins staan beelden uit de 19e en 20e eeuw opgesteld en u treft een rijke collectie schilderijen, keramiek en textiel in de voormalige sportieve ruimten. Valenciennes is de geboortestad van de beeldhouwer Carpeaux en Watteau: hun werken zijn te bewonderen in een ruim opgezet 19e eeuws gebouw.

We rijden iets verder Frankrijk in naar Cateau Cambrésis. Het museum werd door Matisse zelf in zijn geboortestad gevestigd in 1952 onlangs is het door het departement Nord gerenoveerd en vergroot. Het biedt één van de belangrijkste Franse collecties van de kunstenaar. In een verrassende ambiance ziet u er schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken, vanaf de eerste werken van Matisse tot aan de uitgeknipte gouache. Bovendien biedt het museum een reis door het werk van Auguste Herbin. Twee andere zalen zijn respectievelijk gewijd aan moderne geometrische abstracte kunst en de boeken die zijn uitgegeven door Tériade met Miro, Giacometti, Chagall, Léger, Picasso en natuurlijk Matisse zelf.

Het LaM - Lille Métropole Museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst en art brut is voor de outsider kunst nog niet lang geleden uitgebreideen architectuur vol lange, vloeiende, organische volumes. Deze past wonderwel bij de fascinerende collectie vangeesteszieken, spiritisten en autodidacten. Een wondere wereld met magische schepen, bizarre tempelmuren en moderne totembeelden.

Drie dagen

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster