Okt 2012 – Bremen en Oldenburg

Ost frieslandOst-Friesland: in het spoor van de Duitse expressionisten

De rode draad in deze reis langs Oldenburg, Bremen en Bremerhaven is het het Duitse Expressionisme, met schilders als Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Paula Modersohn-Becker, Emil Nolde, Franz Radziwill en Karl Schmidt-Rottluff. Ost-Friesland was voor hen een belangrijke inspiratiebron, sommigen hebben er zelfs een tijd gewoond. Onze reis laat u ook kennis maken met het Ost-Friese landschap en enkele zeer bezienswaardige Noord-Duitse steden.

In de Noord-Duitse universiteitsstad Oldenburg bezoeken we het in de stijl van de Italiaanse Renaissance gebouwde Augusteum met Italiaanse en Nederlandse schilderijen van de 16e tot en met de 18e eeuw en Europese schilderkunst van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. In het voormalige Prinzenpalais aan de Damm ziet u veel werken van de Duitse expressionisten. Een korte wandeling door de schilderachtige binnenstad biedt veel verrassends, zoals het architectonische geheim van de St. Lamberti-Kirche, de imposante werken van de classicistische bouwmeesters, het Oldenburger Staatstheater en het statige Oldenburger slot met zijn prachtige slotpark.

In de Kunsthalle in Bremen maakt u kennis met een grote collectie Duitse en Franse modernisten. Natuurlijk maken we ook een wandeling door de binnenstad met het schitterende raadhuis, het Roland-beeld en het beeld van de beroemde Bremer Stadsmuzikanten. Tevens bekijken we de Bötttcherstrasse, die wonderlijke schepping van architect/beeldhouwer Hoetger in art-deco¬stijl met expressionistische kenmerken.

We brengen een bezoek aan Bremerhaven, dat samen met Bremen de deelstaat "Vrije Hanzestad Bremen" vormt. Het Historisches Museum Bremerhaven heeft vele museale prijzen in de wacht gesleept vanwege de bijzondere presentatie van haar collectie. U krijgt een interessant overzicht van de geschiedenis van de en het leven van de werkende mens in en om de haven. Ook wordt de grootschalige emigratie naar de VS aangrijpend in beeld gebracht. Tijdens een korte wandeling door het nog steeds in ontwikkeling zijnde havengebied, zien we hoe voortvarend hier een educatieve en touristische trekpleister van formaat wordt gecreëerd met o.a. een nautisch open lucht-museum en een ecologisch Klimahaus.

Drie dagen

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster