Okt 2011 – België-reis (Mons)

MonsBelgië, land van contrasten! We verblijven in Mons, een fraaie Henegouwse historische stad. Aan de Grande Place wemelt het van terrasjes en cafés. Op de heenweg brengen te Antwerpen Antwerpen een bezoek aan het veelzijdige MAS, het Museum aan de Stroom.

In de omgeving van Mons brengen bezoeken we het MAC/Le Grand Hornu, een modern museum in een oud mijncomplex, waaromheen de Coronation Street-achtige mijnwerkershuisjes nog getuigen van de toenmalige armoede. In deze contreien woonde en schilderde ooit Vincent van Gogh, maar ook een andere Nederlander was gefascineerd door de streek: in de filmzaal zijn fragmenten te zien uit de film die Joris Ivens maakte over de Borinage.Na deze herinnering aan schrijnende armoede uit de mijnstreek, maken kennis met de rijkdom van de industrieel Raoul Warocqué. Aan het eind van de 19e eeuw legde hij op zijn landgoed een collectie aan van zeer bijzondere kunstvoorwerpen. Hij liet daarvoor zelfs zijn villa verbouwen. Zo legde hij de basis voor het Koninklijk Museum van Mariemont in Morlanwelz in een bijzonder vormgegeven park met bronzen sculpturen en ruïnes.

We rijden naar Louvain-la- Neuve dat zijn oprichting dankt aan de taalstrijd. Na de kwestie Leuven Vlaams in 1968 werd besloten een nieuwe stad te stichten voor een Franstalige universiteit. Het speciale aan de stad is dat het in een vallei ligt. Daarin is een groot stuk beton gelegd waarop de stad is gebouwd. In de stad zie je bijna geen auto's, want die rijden op wegen onder de stad. In deze stad ligt het Musée Hergé dat al aan de buitenkant imponeert door zijn fraaie architectuur. Ook de presentatie van de collectie is een museaal hoogstandje. De modernste media zijn uit de kast gehaald om alle aspecten van het werk van de beroemde striptekenaar Hergé te belichten. U zult beslist meer waardering krijgen voor deze vorm van toegepaste kunst!                Drie dagen.

Als laatste doen we Leuven aan, waar het museum M op het programma staat. Een lust voor het oog: niet alleen de collectie is prachtig ook de presentatie zelf is bijna een kunstwerk. We combineren het museumbezoek met een korte stadswandeling langs fraaie panden.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster