Okt 2010 – Ruhrgebied: onverwachte tegenstellingen

Essen 1Het beeld van de vergane industriële glorie dat het Ruhrgebied waarschijnlijk bij u oproept, klop t zeker niet meer met de realiteit. De zwarte industriehel wordt langzaam getransformeerd en het Roergebied blijkt een onverwacht cultureel Luilekkerland. “ussen Duisburg en Dortmund bevindt zich een cultureel erfgoed van bijzonder gehalte, dat “geen stof meer ademt, maar toekomst”. Naast het zeer interessante en geconverteerde industrieel archeologisch erfgoed, wint de natuur verloren terrein, komen er nieuwe musea en vernieuwen de van oudsher belangrijke musea hun architectuur. We willen u graag een reis aanbieden die de veelheid aan tegenstellingen illustreert.

We beginnen onze reis in Essen. Daar bezoeken we Zollverein XII. Deze oude mijnfabriek is een prachtig voorbeeld van herbestemming. Sinds 2001 wordt deze beschermd via de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gehele complex bestaat uit twintig gebouwen die ontstonden tussen 1928 en 1932. We bezoeken er het nieuwe Ruhrmuseum verbouwd door Rem Koolhaas. Op het terrein nemen we ook een kijk in het in de voormalige ovens gehuisveste Red Dot Design museum. Overal in het Ruhrgebied zijn tuinwijken met voormalige moestuinen waarin de mijnwerkers vroeger hun eigen groente moesten verbouwen. Ook het echtpaar Krupp legde een dergelijke wijk aan: in Essen gaan we naar Margarthehöhe: een nederzetting gebouwd van 1910 tot 1931 in een pittoreske tuinwijk stijl.

Het museum Küppersmühle in Duisburg is gelegen aan de Innenhafen. Het bakstenen gebouw is tussen 1908 en 1916 tot stand gekomen. Het heeft tot in de jaren tachtig dienst gedaan als graanschuur. De werken dateren uit de laatste decennia van de twintigste tot en met onze eigen tijd. Bijzonder indrukwekkend zijn de grote schilderijen van Anselm Kiefer. Verder ziet u er onder meer Georg Baselitz, , Rebecca Horn en Gerhard Richter. We maken een wandeling langs de door de architect Norman Foster eigentijds vernieuwde binnenhaven.

In Hagen kunt u zien hoe industriëlen uit de 20e eeuw woonden.Het Hohenhof is tussen 1906 en 1908 ontworpen door de architect Henry van der Velde. De villa, geheel opgetrokken in Jugendstil stijl, is gebouwd in opdracht van de oprichter van het Folkwang Museum in Essen, Karl Ernst Osthaus. Ook bezoeken we het in 2009 gereed gekomen architectonisch fraaie Kunstenkwartier met het eveneens door van de Velde ontworpen Osthaus Museum en het nieuwe Emil Schuhmacher Museum.

Driedaagse reis

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster