Mei 2015 – Engeland: Vallei van de Theems

Loseley ParkDe Theems vallei, ook wel Deep England genoemd, Engelser dan hier kun je het niet hebben. Denk maar aan de universiteitsplaatsen als Oxford en Eton. Maar naast Oxford zijn er kleinere aan de rivier verscholen Britse juweeltjes in een lieflijk landschap.

We wandelen door de historische stad Guildford in het hart van Surrey. ln de Watts Gallery leert u de befaamde Victoriaanse schilder en beeldhouwer G.F Watts kennen. Het museum bevindt zich in zijn nog niet zo lang geleden gerestaureerde ateliers. De Gallery ligt in een prachtig omgeving met een complete Arts and Crafts kapel gewijd aan de kunstenaar. We bezoeken in de buurt het landhuis Losely Park met een prachtige tuin.

Oxford is één van de indrukwekkendste en oudste steden van Groot-Brittannië. U bezoekt het Ashmolean: een van de grote universiteitsmusea in een schitterend gebouw doordrenkt met geschiedenis en met een zeer breed en fascinerende collectie. Naast oude meesters is er contemporaine kunst in de Modern Art Gallery. U ziet Christ Church Cathedral en we bezoeken een college.

Een dag langs de Theems met pittoreske stadjes Henley-on-Thames, Windsor en Cookham. De getijrivier heeft veel schilders en schrijvers geïnspireerd. Zo ook Sir Stanley Spencer, een van de belangrijkste Britse schilders uit de twintigste eeuw. Hij ontwikkelt een aangrijpend realistische moderne stijl. Zijn meest intense levenservaringen te plaatsen in trefzekere weergaves van zijn geliefde omgeving Cookham. Deze zijn te vinden in Stanley Spencer Gallery.

We volgen de Thames tot in de buitenwijken van Londen. Chiswick House geldt als het beroemdste voorbeeld van het palladianisme, een stroming gebaseerd op het werk van de zestiende- eeuwse Italiaanse architect Palladio. Maar er is meer dan dat. Het wonder van de villa is juist dat architect Lord Burlington tientallen onoriginele onderdelen tot een sprankelend gebouw heeft weten samen te voegen. Samen met de tuinen vormt het een prachtig ensemble. Deze tuinen van William Kent worden beschouwd als de geboorteplaats van de 'English Landscape Movement' van de achttiende eeuw.

Zes dagen (VOL)

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster