Mei 2013 – Navarra: sporen van een oud koninkrijk

Navarra websiteNavarra is een uniek onontdekt stuk Spanje met zeer afwisselende landschappen en klimatenzones die ongelooflijk dicht op elkaar liggen. Het oude centrum, cultuur en prachtige citadel maken Pamplona,de voormalige hoofdstad van het Koninkrijk van Navarra, tot een bijzonder uitvalsbasis voor onze tocht door een kleine, spannende regio.    

In het noorden trekken we langs de toppen van de Pyreneeën naar het indrukwekkende gelegen Romaanse klooster van San Salvador de Leire. Hier bevindt zich de graftombe van de koningen van Navarra. Op weg naar het Moorse Tarazona in het zuiden bezoeken we een semi-woestijn. Las Bardenas Reales is een natuurpark met een wilde schoonheid door de Unesco beschermd. Hier heeft de erosie van klei- en kalkstenen en zanderige grond grillige vormen uitgeslepen en een bijna maanachtige wereld gecreëerd vol met ravijnen, hoogvlakten en afgelegen steile rotsen. De reis voert ons ook langs Olite. Het Koninklijk Paleis en de gotische kathedraal vormen het bewijs van de weelde aan het hof van Navarra tijdens de Middeleeuwen.            

In de Middeleeuwen was Navarra ook hét doorgangsstation voor duizenden pelgrims, vanuit het noorden op weg naar Santiago de Compostella. De voortdurende stroom van pelgrims bracht de streek Navarra, naast economische voordelen, ook talrijke Romaanse kapellen en kloosters, Gotische kathedralen, bruggen, kruiswegen, honderden schilderijen en beeldhouwwerken, die tezamen een onschatbare waarde vertegenwoordigen. Estella , vroeger door Franken en Joden bewoond, is langs de Jacobsweg gebouwd. Het schitterende Romaanse Paleis van de Koningen van Navarra herinnert aan de bekende geschiedenis van onze Razende Roeland.

In Bilbao bezoeken we het beroemde Guggenheim museum

We volgen niet alleen de sporen van het verleden. Het architectonisch moderne Oteiza-museum, gelegen op het platteland van Alzuza, herbergt de persoonlijke collectie van Jorge Oteiza, een van de belangrijkste 20e eeuwse beeldhouwers van Spanje. In Estella maakt u kennis met het typische Spaanse werk van de vroeg moderne schilder Gustavo de Maeztu. Tenslotte bekijken we Pamplona met de blik van de schrijver Ernest Hemingway die een levenslang passie voor deze stad had.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster