Mei 2012 – Würzburg

1024px Marienberg wuerzburgU reist naar drie bijzondere steden in verrassend Frankenland. We verblijven in het aantrekkelijk gelegen Würzburg. Een kunsthistorisch hoogtepunt is de Würzburger Residenz. In 1719 gaf prins-bisschop Johann von Schönborn opdracht een nieuwe residentie te bouwen. Dankzij zijn relaties kon hij toonaangevende architecten en kunstenaars aantrekken, zoals de Italianen Tiepolo en Bossi. Het paleis en baroktuin staan terecht op de Werelderfgoedlijst.

Maar Würzburg biedt veel meer. In het Museum am Dom treft u een verrassende combinatie van oude religieuze en zeer actuele kunst. Deze toont dat in alle tijden kunstenaars op zoek zijn naar de zin van het leven. Er is werk te vinden van oude meesters als Cosmas Damian Asam en Tilman Riemenschneider, naast werk van moderne kunstenaars als Keith Haring, Picasso en Warhol. In de hoog gelegen vesting Marienberg, eeuwenlang in gebruik als bisschoppelijk paleis bevindt zich het Mainfränkisches Museum. Hier maakt u vooral kennis met de unieke collectie beelden door Tilman Riemenschneider (15e eeuw), een van de beroemdste zonen van Würzburg. Het contrast met het Museum im Kulturspeicher is groot. Dit voormalige graanpakhuis uit 1904 aan de oude haven werd in 2002 omgebouwd tot het culturele centrum Kulturspeicher. De collectie bestaat uit Duits impressionisme en expressionisme en een unieke verzameling abstracte kunst uit de periode na 1945.In de omgeving van Würzburg bezoeken we het park Veitshöchheim, een prachtige tuin in rococo stijl.

Tot op de dag van vandaag is Schweinfurt de stad het centrum van de Europese kogellager industrie, maar tegelijk een kunstmetropool waarvan de galeries en musea in veel grotere steden niet zouden misstaan. De verzamelaar Georg Schäfer zorgde er voor een bijzonder architectonisch museum met topstukken uit alle tijden.

Bamberg is gebouwd op zeven heuvelen en fraai gelegen aan de Regnitz. De stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland, die dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is opgenomen. Het bekendste bouwwerk in de historische binnenstad is de romaanse dom, waar Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk, begraven ligt. Maar er is veel meer te zien: in Bamberg waan je je in een middeleeuwse stad uit de sprookjes van je kindertijd.

Zes dagen

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster