Venster van de Maand

venster van de maand 8 2Gedeelde Beelden

In Meppel is tot 29 mei het werk van Constance Visser en Henk van der Ven te zien. Hun werk komt in Kunsthuis Secretarie prachtig tot zijn recht. De titel van de expositie is: “Gedeelde beelden”. Naast eigen werk ligt namelijk een grote nadruk op samenwerking die al 20 jaar duurt. Twee kunstenaars, niet op één kussen maar op één doek, één prent, in één sculptuur of in één installatie. Een bijzondere prestatie en uitdagende onderneming. De unieke artistieke samenwerking geeft een bezoek een extra dimensie.

We zijn het niet heel erg gewend, samenwerking tussen de “allerindividueelste” van onze soortgenoten. Wij zijn namelijk opgegroeid met het beeld van het Romantisch genie, enigszins problematisch, vaak een dwarsligger, verguisd en geïsoleerd. Dat beeld krijgt volop contouren rond 1800. We zien de grote kunstenaar uit de moderne kunst in onze gedachten het liefst in zijn eentje op een zolderkamertje. Voor de kunst moet je immers veren laten. De beeldende kunst kent echter een lange geschiedenis van creatieve samenwerking. Voor veel kunstenaars is scheppen geen introverte aangelegenheid, maar een proces verweven met rijke, open gesprekken en argumenten met een mede-kunstenaar. Dat geldt ook voor Henk en Constance. Ze zijn niet bang om “beïnvloed” te worden en daarmee aan artistieke kwaliteit in te boeten. Ze vinden elkaar in een hunkering, een intense nieuwsgierigheid naar dat wat er achter het vlak ligt en wat daarachter zich weer bevindt. Hoe kom je in de tekening, in het doek.

In hun schilderijen en druksels géén vlakke signatuur, geen werken aan het oppervlak, maar samen de diepte in. Dat gebeurt letterlijk in schildertechnische zin door een vernuftige opbouw van vele lagen. Maar de schijnbare diepte is ook figuurlijk bedoeld, het is een beeld voor de drang om dat wat zich boven tijd en ruimte bevindt te verkennen. De grote hangende monotypes, eenmalige grafiek in hoogdruk, zijn hier een bijzonder voorbeeld van. Ze zijn gemaakt op linnen met acryl. Dat is niet een voor de hand liggende materiaalkeuze. Acryl droogt immers snel. Die keuze vraagt om teamwork. Om op dit formaat met acryl te drukken heb je ervaring en talent nodig. Constance en Henk werken met sjablonen, houten planken, de achterkant van lepels en plastic folie. Ze geven ook letterlijk gewicht aan het werk aan door boven op het doek te gaan staan. Voor een gewone drukpers zijn de werken immers te groot. In dit proces is ruimte voor inventie en voor toeval. Maar er is ook de noodzaak om samen een lastige klus te klaren.De grote monotypes zijn niet alleen als afzonderlijk kunstwerk krachtig. Als de beelden bij elkaar hangen zoals nu, versterken ze elkaar enorm. U kunt dat heel goed zien in de ruimte waar ze als in “de kapel van Rothko”, bij elkaar hangen. De gelaagdheid, de ruimtelijkheid, de overlapping van kleur en lijn, van geometrische en organische vlakken leveren een zowel verstilde als dynamische kijkervaring op.

Tip!

Venster van de Maand Galerij

  • Erfmann 4
  • Jean-Auguste-Dominique_Ingres_-_Comtesse_dHaussonville_-_Google_Art_Project
  • Moroni 2
  • Seghers 2
  • Tassenmuseum2
  • Teun Hocks
  • Tracy_Luff
  • Villa_Cavrois_1
  • kunstvenster_04
  • venster van de maand 8 2
Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster