De Venetiaanse kleurenmagie

Veronese Triomphe de VeniseVenetië heeft als belangrijke handelsstad altijd aan veel invloeden bloot gestaan. Hierdoor krijgt de Venetiaanse schilderkunst in de renaissance haar unieke karakter. De vlakke, kleurrijke Byzantijnse kunst, de interesse voor het noordelijke naturalisme en de intellectuele invloeden uit Florence komen in de zestiende eeuw samen. Bovendien is Venetië een rijke stad vol luxe, met geld en oog voor de kunsten. Er heerst een tolerant cultureel klimaat. De begunstiging van de kunsten door de staat en door particulieren is royaal: de kerk als opdrachtgever speelt een minder absolute rol dan in de rest van Italië. De regering van de “Serenissima” wil graag haar macht en welvaart etaleren.

In deze lezing maakt u kennis maakt u kennis met de warme, zintuiglijke manier van schilderen van kunstenaars als Bellini, Titiaan en Veronese. De aanpak van de Venetianen wordt geplaatst tegenover de Florentijnse traditie. Zo leert u verschillende kunstopvattingen in de Italiaanse Renaissance begrijpen en waarderen.

De Venetianen proberen vorm te scheppen door subtiele licht- en kleurnuancering. Daarmee plaatsen zij zich lijnrecht tegenover de meer intellectuele Toscaanse kunst van de vijftiende eeuwse hervormers als Andrea Mantegna en Piero della Francesca die de uitvoering en een vlijmscherpe tekening belangrijker vinden dan kleur. De kleurenrijkdom danken de schilders voor een groot deel aan het gebruik van een nieuwe techniek. Tussen 1475 en 1480 gaan de Venetianen over van tempera over op olieverf. Dit zorgt ervoor dat schilders sneller en spontaner kunnen werken en fijnere overgangen in de vorm ontstaan.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster