De eerste modernen in de architectuur

OlbrichIn deze lezing maakt u kennis met boeiende contrasten in het begin van de moderne Architectuur. We volgen de paden van architecten die rationaliteit en expressie combineren.

De Internationale stijl is ons het heel vertrouwd, alleen al door onze eigen woonomgeving. Het gaat om een bouwkunst die afziet van stijlaanspraken en de nadruk legt op het onversierde materiaal. Zij leent zich uitstekend voor standaardisering. Een belangrijk credo luidt: de vorm volgt de functie. De eerste basis voor deze richting is gelegd in de negentiende eeuwse glas- en ijzer utiliteitsbouw Het functionele bouwen is in de eerste decennia van de eeuw ontstaan uit sociaal-utopische overwegingen. In het laatste kwart ervan is er echter veel kritiek opgekomen. Vandaar ook de grote belangstelling voor de eerste moderne uitingen die meer fantasierijke en individuele antwoorden hebben op de neostijlen van de negentiende eeuw.

U maakt kennis met het werk van Weense architecten zoals Olbrich, de utopische ontwerpen van de Duitse groep “Die gläserne Kette”, het Praags Kubisme en het organische bouwen van Gaudì in Spanje. In de Verenigde Staten Frank ontwerpt Lloyd Wright bijzondere woonhuizen waarin vroeg in de twintigste eeuw vele vernieuwende tendensen harmonieus samenvoegt.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster