Black American Art: van de Harlem Renaissance tot nu

Motley

Wilt u ook direct mee swingen bij het schilderij van Archibold Motley of voelt u de Jazz? In deze lezing wordt de beeldende kunst vanaf 1800 in de Verenigde Staten benaderd vanuit het perspectief van de samenhang tussen beeldende kunst en etnische identiteit. Het werk van Afro-Amerikaanse kunstenaars staat centraal, maar ook werk van kunstenaars die zich thematische en stilistisch met de cultuur en de emancipatie van de Afro-Amerikaanse bevolking bezig hebben gehouden.

In de Roaring Twenties komt dankzij de afschaffing van de slavernij en de industrialisatie een immigratiebeweging naar het Noorden van de V.S. tot stand. In de wijk Harlem in New York ontstaat een artistieke explosie met Afro-Amerikaanse Amerikaanse schilders en schrijvers en denkers. Het gevoel van de Jazz wordt opgeroepen in het werk van Motley en Aaron Douglas. Zware omstandigheden en levensvreugde komen samen in het werk van de grote Amerikaanse kunstenaar Jacob Lawrence. In zijn vernieuwende en kleurrijke series doeken vertelt hij verhalen over de grote migratie van de bevrijde slaven.

In de kunst na 1945 gaat het in de kunst niet alleen meer over de eigen geschiedenis, maar de zwarte cultuur globaal. Soms gaat het over politieke strijd. Zo combineert de hedendaagse kunstenaar Kerry James Marshall invloeden uit de populaire Afrikaans-Amerikaanse cultuur met een hommage aan de Civil Rights beweging. Romare Bearden verrast met zijn radicaal moderne maar toegankelijke collages over het gewone leven van de Afro-Amerikaan en de eigen jeugdherinneringen.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster