April/mei 2014 – Italiaanse vorstenhoven Po-vlakte

Presentatie1In deze reis maakt u kennis met de mooiste cultuursteden van de Po vlakte, één van de meest welvarende streken van Europa. De welvaart, maar ook de ambities van rivaliserende stadsvorsten, de families Este, Gonzaga en Farnese, gaven een belangrijke impuls aan kunst en wetenschap. In de vrije steden had de burgerij kansen, met ruimte voor handel en pioniersgeest.

We bezoeken Modena. Deze levendige stad van Pavarotti werd de thuishaven van het invloedrijke adellijke geslacht d 'Este. Met bijzondere historische gebouwen zoals Dom en Piazza Grande heeft de stad een plaats veroverd op de werelderfgoed lijst. Vanuit Modena bezoeken we Parma, Ferrara, Mantua en Bologna.

Bologna, waar in de 11e-eeuw Europa’s oudste universiteit werd gesticht, was in de late Middeleeuwen één van de boeiendste stadstaten van Europa en lid van de Lombardische stedenbond. Talrijke schitterende kerken, paleizen en musea, zoals het Palazzo Comunale, Pinacoteca Nazionale en San Petronio-kerk, getuigen van het glorieuze verleden, terwijl de stad tegelijkertijd een gezellige, eigentijdse sfeer heeft.

Ferrara, eeuwenlang domicilie van de machtige hertogen van Este heeft een prachtig centrum, dat nog niet door toeristen overspoeld is. Vooral de Romeins-gotische Dom met haar prachtige sculpturen is indrukwekkend. Het humanistische concept van de 'ideale stad' kwam hier tot leven in de wijken die vanaf 1492 volgens de nieuwe principes van perspectief. De voltooiing van dit project markeerde de geboorte van de moderne stedenbouw.

Vooral de late Middeleeuwen en de Renaissance hebben Mantua, in die tijd de residentie van de machtige familie Gonzaga, verrijkt met monumenten en kunstwerken. De wereldberoemde schilder Mantegna was hier hof kunstenaar. Het is één van de aantrekkelijkste kunststeden van Noord-Italië. Het oude centrum, met zijn stille, met keitjes geplaveide straten ligt pittoresk te midden van drie grote meren die worden gevoed door de rivier de Mincio. Het Palazzo Ducale, residentie van de familie Gonzaga, ligt aan het mooie Piazza Sordello. Het is een enorm complex 'een stad in de vorm van een paleis' werd het wel genoemd. Het voormalige lusthof en buitenverblijf van markies Federico II Gonzaga ligt aan de rand van de stad. Het paleis is het meesterwerk van Giulio Romano. Op de plaats waar de Gonzaga's ooit hun paarden fokten, verrees vanaf 1527 het Palazzo del Te: een droompaleis waarin de allernieuwste bouwkundige inzichten en trends waren verwerkt. De ontwerper was een leerling van de grote Rafaël in Rome. Op een saai, vlak terrein creëerde Romano een voorbeeld van spectaculaire hofkunst waarbij vermaak en erotiek het hoofddoel waren.

In Parma reiken we met in de Dom met de fresco’s van Correggio in de hemel en bezoeken we het houten Farnese theater van de architect Palladio.

We wisselen oude fresco’s en kerken af met moderne kunst en architectuur van bijvoorbeeld Aldo Rossi en met een stukje natuur. Het natuurreservaat Salse di Nirano heeft kleine, bijzondere vulkanische kegelbergen van modder. Als culinaire fijnproever komt u zeker aan uw trekken in Modena en Parma.

Zes of zeven dagen.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates

Logo (kopie)

KunstVenster